Sou aquí: La Nit Canallesca > Edicions anteriors > La Nit Canallesca 2017

La periodista Magda Bandera, Gran Premi Canallesca 2017

 

FOTOS DE L'ACTE
REVISTA LNC'17

 

Guanyadors LNC16

L’Associació de Periodistes del Garraf (APG) va celebrar el divendres 12 de maig la desena edició dels premis de La Nit Canallesca, que reconeixen la tasca de persones i entitats de la comarca en diferents àmbits.

Enguany, el col·lectiu de periodistes de la comarca ha concedit el Gran Premi Canallesca a la periodista vilanovina Magda Bandera com a reconeixement a la seva trajectòria i tasca professional. El festival El Tingladu, l’associació ActivaMent Garraf Penedès, el Casal de Dones de Vilanova, el Mercat Municipal del Centre de Vilanova, la jugadora de bàsquet Eli Isern i el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria han estat la resta de guardonats.

El sopar va reunir una seixantena de persones al restaurant La Fitorra de Vilanova i la Geltrú, en una vetllada conduïda pel periodista Maiol Roger que també va comptar amb l’actuació en directe del grup Trial.

La Nit Canallesca ha comptat amb el patrocini i el suport de la Federació Empresarial del Gran Penedès, l’Escola de Direcció d’Empresa, Patates Piqué, CEGECOP, Freixenet, el restaurant La Fitorra, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf.

Magda Bandera (Gran Premi Canallesca 2017)

Periodista i escriptora vilanovina, Magda Bandera dirigeix actualment La Marea, un projecte periodístic compromès que promou la independència de la premsa dels interessos polítics i empresarials. De fet, Bandera i el seu equip editor de La Marea són una societat cooperativa que es va formar després del tancament de l’edició en paper del diari Público i l’acomiadament, en condicions abusives, del 85% dels seus treballadors. Magda Bandera defensa que “perquè un mitjà funcioni ha de tenir una comunitat que li doni suport. No es pot pretendre que els mitjans siguin bons i siguin gratis. Si la ciutadania no s’implica i no gasta en informació, a la majoria dels casos, el que obté és propaganda”. Bandera també és autora dels llibres No som estúpids (2006, juntament amb Mònica Artigas), Custodia compartida (2005), Hijos de guerra: la vida cuando callan las bombas y los micrófonos (2002), Turbadísimos (2002), 33 tristes traumas (2001), Haciendo aguas (2000) o El síndrome de mi Estocolmo (1999).

ActivaMent (Premi Garraf a la tasca social)

Activament és una col·lectiu format per persones que passen o han passat l’experiència del trastorn mental i que s’han organitzat per millorar la qualitat de vida de totes elles i fer d’aquesta una societat més justa i inclusiva. Promouen diverses activitats i projectes propis com ara els Grups d’Ajuda Mútua, el CineFòrum, l’Alfabetització Digital i el Voluntariat Social.

Casal de Dones de Vilanova (Premi Garraf a la tasca social)

El Casal de Dones de Vilanova i la Geltrú és un col·lectiu obert que des de 2014 acull nou col·lectius feministes de la ciutat, així com dones a títol individual, amb la voluntat de ser “un espai de convivència i de lluita, de trobada i formació, intercanvi i coneixença”, que “reivindiqui i participi activament en col·lectiu i per altres dones”. La seva seu es troba a l’Espai d’Entitats Sant Pau, on convoca assemblees mensuals obertes. Conferències i tallers són algunes de les seves activitats, a més d’organitzar la commemoració del Dia Internacional Contra la Violència de Gènere el 25 de novembre. Les entitats que integren el casal són La Frontissa, Bullanga Feminista, Associació Joudour Wa Afak, Associació Eva, Dones per la Cooperacció, Canalla-Central Lechera, Acompañando la Vida, Mézclate Conmigo i Las Calís.

Mercat del Centre de Vilanova (Premi Espigalls i Brotons de gastronomia)

El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú ha celebrat durant el 2016 el seu 75è aniversari amb diverses activitats commemoratives, però sobretot reivindicant el seu paper dinamitzador de la ciutat i de promoció de l’horta del Garraf i els productes frescos. L’equipament municipal ha sofert diverses remodelacions i actuacions per tal d’adaptar-se a les noves necessitats dels consumidors. La darrera, finalitzada l’any 1999 va dotar la ciutat d’un mercat modern, amb 78 llocs de venda on més de 200 professionals ofereixen a diari productes frescos de tota mena acabats d’arribar de l’horta o el mar. No es tracta només de treballadors i treballadores del mercat, són agents actius en promoció dels productes de proximitat, en la defensa de la gastronomia local i en la conservació i recuperació de la tradició pagesa i marinera de Vilanova.

Eli Isern (Premi Photo Finish d’esports)

El juliol de 2016, Eli Isern va fer 50 anys, la gran majoria dels quals els ha passat jugant a bàsquet, esport que va començar a practicar quan en tenia 13. Isern acumula 35 temporades en categoria sènior en diferents clubs de la capital del Garraf: va començar a jugar al Club Bàsquet Vilanova, després va passar al Club Esportiu Vilanova i la Geltrú, i des de fa 12 temporades juga al Club Bàsquet Samà Vilanova. En la seva trajectòria esportiva, destaca l’ascens a Primera Catalana i a Segona Nacional amb el CB Vilanova, a Primera Catalana al Club Esportiu, i l’ascens a Segona Catalana, Primera Catalana i Copa Catalunya amb el Samà. A més de jugadora, també és entrenadora d’equips base. Eli Isern és un exemple en el món de l’esport i un cas únic del bàsquet femení català.

El Tingladu (Premi Terra XIX de cultura)

El fill predilecte de l’associació cultural Can Pistraus arribarà a la seva desena edició aquest estiu, destacant-se per haver portat a Vilanova i la Geltrú grups de primera línia dels Països Catalans. L’any passat, el festival El Tingladu va tenir un impasse amb l’Ajuntament i va estar en greu perill de suspensió. El consistori el va voler reubicar a causa de queixes dels veïns de la plaça de les Neus i la sentència contra el Nowa Reggae, provocant una forta mobilització ciutadana. El conflicte al final es va resoldre amb el trasllat al Parc de Baix-a-mar. L’estira-i-arronsa amb el govern municipal, però, va acabar enfortint els fonaments d’aquesta proposta popular i gratuïta d’accés a la música i a la cultura.

Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (Premi Talaia a la projecció exterior)

Limitar els efectes del soroll provocat per l’activitat humana al mar és el principal objectiu del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El centre va néixer l’any 2004 sota el lideratge del científic Michel André, i està considerat com el primer centre científic de control de soroll oceànic a nivell mundial. El 2016 va crear el primer túnel acústic d’ús no militar destinat a estudiar l’impacte sonor de l’activitat humana en els ecosistemes marins i a recuperar-ne l’equilibri acústic natural en els oceans.

 

Intranet

Organitza

Bàner