Sou aquí: La Nit Canallesca > Edicions anteriors > La Nit Canallesca 2013

Els periodistes del Garraf reten homenatge al Festival de Cinema de Sitges per la seva projecció internacional


La Nit Canallesca 2013 també reconeix la trajectòria del periodista Xavier Capdevila, l'esforç de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'èxit dels Bordegassos de Vilanova, els triomfs del capità del CE Vendrell i la tasca dels propietaris del mític Celler Can Solà.

FOTOS DE L'ACTE
VÍDEOS DELS GUANYADORS
REVISTA LNC'13
DISCURS DE L'APG

 

 

Guanyadors LNC13

El col·lectiu de periodistes del Garraf ha lliurat aquest divendres els premis de La Nit Canallesca. Durant el sopar-gala anual, l'Associació de Periodistes del Garraf ha repassat l'actualitat de l'últim any del periodisme local, destacant els moments delicats pels que passen els mitjans de comunicació comarcals i els periodistes en general, enviant un missatge positiu i engrescador per no caure en el desànim. Tot plegat, però, sense deixar de destacar les iniciatives positives arrencades de "periodisme sense empresaris" com Eix Diari o Surt de Casa.

 

Premi a la projecció internacional

En aquesta setena edició, l'APG ha reconegut la projecció internacional del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Per això, el director artístic, Àngel Sala, ha recollit el Premi Talaia amb el que els periodistes valoren el que és el primer festival del món especialitzat en cinema fantàstic.

I és que el certamen ha rebut intèrprets, directors i productors del nivell de Quentin Tarantino, Jodie Foster, George A. Romero, Cameron Diaz, Rutcher Hauer i John Landis, entre molts altres. Per als professionals de la informació de la comarca és, sens dubte, un dels esdeveniments que se celebren al Garraf amb més ressò dins i fora de la comarca i així ho avalen les xifres. En la passada edició, va atraure 130.000 espectadors, 174.000 visitants i 757 periodistes acreditats.

 

Premi Honorífic

Durant La Nit Canallesca també s'ha homenatjat la trajectòria del periodista vilanoví Xavier Capdevila. Amb el Premi Honorífic s'ha volgut destacar la feina duta a terme com a comunicador del món casteller i com a impulsor de grans projectes televisius.

Recentment, ha estat director del programa “Quarts de Nou” del Canal 33, si bé va iniciar-se en el periodisme casteller al programa “L’Aleta” de Ràdio Penedès el 1973, als diaris Terços Amunt de Mundo Diario, el 1976, i La Vanguàrdia, el 1993, i també a la televisió: a TVE-Catalunya va participar en la primera transmissió en directe d’un Sant Fèlix, l'any 1985, a més de fer transmissions en directe de La Mercè per a BTV, el 1995, i va ser director d’informatius en l’equip creador de la XTVL, on el primer programa que es va distribuir va ser el “Va de castells” de TV de Vilafranca, el 1997.

Capdevila també és coautor dels llibres “Deu anys de castells i altres coses” (1982) i “Vilanova Bordegassa” (1997). Actualment treballa en projectes de la productora Lavínia, de la que va ser impulsor, i dóna classes de Periodisme a la Universitat Ramon Llull.

 

Premi a l'activitat social

Els periodistes comarcals han atorgat el Premi Garraf, a la tasca social, a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) pel seu esforç per evitar l’allau de desnonaments de famílies amb dificultats econòmiques per fer front al pagament de les hipoteques o quotes de lloguer d’habitatge. A la comarca del Garraf, la Plataforma la formen unes 400 persones que es consideren una gran família. Prop de la meitat es reuneixen en assemblees informatives on assessoren les persones a fer valer els seus drets i a tramitar les dacions en pagament.

La PAH també fa accions reivindicatives per evitar desnonaments i són molt actius en les mobilitzacions contra les retallades dels serveis públics. Al Garraf, cada dia es realitza almenys un desnonament. Durant l’any 2012, es van realitzar 482 procediments hipotecaris, un 31% més que el 2011.

 

Premi a l'activitat cultural

El 2012 ha estat un dels millors anys per als Bordegassos de Vilanova. Per aquest motiu, els periodistes del Garraf han reconegut amb el Premi Terra XIX l'èxit de la colla vilanovina que passa per celebrar els 40 anys de la seva fundació, per recuperar la condició de colla de vuit i per l'entrada de nous castellers, en la major part joves, que han permès que la colla pogués assajar castells que fins fa no gaire semblaven molt lluny.

Tot això, a més, es va plasmar a plaça el 6 d'octubre, quan els de groc terrós van ser la millor de les 20 colles participants a la jornada de dissabte del Concurs de Castells de Tarragona.

 

Premi esportiu

L'èxit del vilanoví Òscar Ruiz ha estat guardonat amb el Premi Photo-Finish de La Nit Canallesca 2013. El vilanoví és el capità de l'equip revelació de l'OK Lliga d'aquesta temporada, un CE Vendrell que es troba entre els millors a la competició regular, i que es va proclamar recentment brillant campió de la Copa del Rei, celebrada a Astúries. Com a capità de l'equip, Ruiz va ser l'encarregat d'aixecar el trofeu, històric pel club, ja que tot just era la primera participació del Vendrell en el torneig.

Amb 34 anys i després d'haver passat pel CP Vilanova o el CP Sitges, Òscar Ruiz ha trobat l'estabilitat en un Vendrell amb el qual ja va ser campió de la Copa del Príncep i va aconseguir l'ascens a OK Lliga, i amb el qual aquest any ha engreixat el palmarès amb el seu èxit més important.

 

Premi gastronòmic

El Premi Espigalls i Brotons 2013 ha estat per a Josep Colomé i Francesca Ripoll, els propietaris del Celler Can Solà, un establiment mític de la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú que enguany s’ha acomiadat d’una clientela fidel que el va convertir en un referent del lleure vilanoví. Els seus propietaris s’han jubilat després de més de 45 anys al capdavant d’un celler pioner en la fórmula de la degustació de vins i caves de qualitat a copes, un format que actualment és tendència.

 

Música i sorteigs

La gala, presentada un any més per Carlota Moragas, ha estat amenitzada per la música del grup Mareta Bufona, la banda revelació del barri de Mar de Vilanova i la Geltrú formada per Llorenç Orriols, Marc Bala i Roger Ribera. El grup s'ha estrenat davant dels periodistes del Garraf que han testat la força del nou projecte musical.

Durant el sopar s'han sortejat dos packs per gaudir de la Fira Temps de Vi de Vilanova que inclouen l'assistència per a dues persones al tast de vins que es farà el diumenge 2 de juny a les 12h i dos tiquets per consumir menjar i beguda a la fira. I també un xec de 100 euros, bescanviable en qualsevol dels cursos de formació programats per l'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEG) durant l'any 2013. I un altre xec de 100 euros, bescanviable en qualsevol dels cursos de formació programats per l'Escola de Direcció d'Empresa (EDE) durant el 2013.

La Nit Canallesca 2013, que s'ha celebrat al Restaurant Marejol, ha comptat amb el patrocini de Banc Sabadell, de l'empresa Anxanet, de l'ADEG i de l'EDE i amb la col·laboració de la fira Temps de Vi, de Bombons Cornet, de Canal Blau TV i de Televisió de Catalunya.


 

Intranet

Organitza

Bàner